Miten valitset hääkuvaajan?


Häät koostuvat monista tekijöistä. Kannattaa huomioida, että tekijät ovat lyhytaikaisia (tarjoilut, kukat, koristelut jne.) ja pitkäaikaisia (vihkisormukset, valokuvat, videot). Kun päätät kokonaisbudjetista, mieti tarkkaan miten se jakautuu. Kukat kuihtuvat ja kohta et enää muista mitä häissä syötiin, mutta hääkuva seinällä tai hääalbumi tuovat muistot elävästi mieleen vielä vuosienkin päästä.

Vaihe 1: Etsi netistä ja kysy ystäviltä

Nettihaulla ”sijainti” + ”hääkuvaaja” tulee hetkessä useita tuloksia. Selailemalla sivustoja pääsee hyvään alkuun, mutta kysymällä tuttavilta kokemuksia kuvaajista saatat saada aivan erilaisen ”hakutuloksen”. Ystävät voivat antaa sinulle suosituksia valokuvaajista, jotka ovat kuvanneet heidän häät / ristiäiset / muotokuvat. Netistä ja ystäviltä keräämillä tiedoilla ja suosituksilla pääset mukavasti eteenpäin.

Vaihe 2: Tee tutkimustyötä

Sinulla on lista kuvaajista, mitä seuraavaksi? Tutustu verkkosivuihin, online-gallerioihin ja hintoihin. Minkälainen tyyli miellyttää sinua? Onko kuvaajien hinnat linjassa omaan budjettiisi? Karsi lista noin kolmeen kuvaajaan, joihin tutustut tarkemmin.

Vaihe 3: Määrittele oma tyylisi

Kun olet tehnyt tutkimustyötä, olet ehkä löytänyt myös oman tyylisi. Monet valokuvaajat näyttävät erilaisia tyylejä, koska ne ovat mukautettavissa asiakkaiden tarpeisiin, mutta yleensä aika nopeasti saa käsityksen, mikä kuvaajan pääasiallinen kuvaustyyli on. Kannattaa kerätä omaan leikekirjaan esimerkkejä, joita voi esitellä kuvaajia tavatessa.

Vaihe 4: Tapaa kuvaajat

Jatkoon päässeet kuvaajat kannattaa tavata kasvotusten, tai ainakin puhua heidän kanssaan puhelimitse. Tunnin tapaamisen aikana saa hyvän käsityksen kuvaajasta ja pystyt arvioimaan miten kemiat pelaavat (tai eivät pelaa).

Hinnoista on hyvä keskustella ja tarjous kannattaa pyytää kirjallisena. Kysy sopimusehdoista ja miten maksu suoritetaan. Kuinka kauan kuvien toimittaminen kestää? Kuinka kauan albumin tekeminen kestää? Mitä tekijänoikeuksia kuviin liittyy? Voiko sopimuksen ulkopuolelta tulla jotain piilokustannuksia?

Vaihe 5: Valinta

Jos olet tehnyt edellä mainitut taustatyöt perusteellisesti, pitäisi kuvaajan valinnan olla kohtalaisen helppoa. Viime kädessä kannattaa aina luottaa omaan fiilikseen.